Semba:

A semba egy tradícionális angolai tánc és zenei stílus. A masemba-tól származtatják, mely tánc egyik legalapvetőbb jellegzetessége a táncosok hasának tánc közbeni érintkezése. Csakúgy, mint a portugál kolonizáció idején, manapság is az egyik legnépszerűbb műfaj Angolában. Szókimondó szövege és változatos zenei szerkezete miatt bátran használják bármilyen érzelem megjelenítésére, legyen szó akár hétköznapi témáról vagy különleges mondanivalóról. A sembának köszönhetően olyan műfajok születtek, mint a samba, a kizomba vagy akár a kuduro.

Kuduro:

A kuduro (vagy kuduru) szó jelentése helyi (kimbundu) nyelven kb. annyit tesz: feszes hátsó. Eredetileg Angolában született az 1980-as években. Az Angolában is egyre jobban ismertté vált európai és amerikai elektronikus zene arra inspirálta az angolai zenészeket, hogy belekeverjék saját zenei stílusukat. Lüktető tempó, dinamizmus és táncolhatóság jellemzi.

Tarraxa:

A tarraxa (szintén: tarracha, tarraxo, tarraxinha) kizombának egy alfaja. Egyesek szerint önálló zenét és táncot képez. Jelentése: olyan eszköz, amivel gyémántokat (vagy kemény anyagokat) munkálnak meg.

A tarraxa a 90-es években jelent meg, a kizomba és a love zouk kombinációjaként. Ezt a fajta zenét általában DJ-k szerzik, digitálisan. Hangszeres változata nem is létezik.

Érdemes még tudni, hogy a tarraxa úgynevezett ventoinha stílusa Nelson Freitas és Rei Helder  Dança ventoinha című száma ihletésére alakult ki.